estel Ustrojstva zarjadna-puskovaje "START-2"

Jaa että mikä? No tietysti apustartti, mikäs muukaan! Ko. venäläisperäinen laite on meikäläiselle kulkeutunut yllättäen työpaikalta. Valitettavasti se oli jo silloin rikki ja osia oli ehditty viemään, mutta pelastin loput.

Valmistaja on ilmeisesti estel, venäjänkielisestä mallinimestäkin käy ilmi “laite varaukseen/käynnistykseen”, tyyppi on UZP-P-12-6.3-U3, sarjanumerokin löytyy. Värkki sisältää siis apustartin ja akkulaturin, laturin virraksi kerrotaan 6.3A 12V nimellisjännitteellä. Ihan heppoinen starttipuolikaan ei ole, ulostuloksi luvataan 110A! Painoa värkillä on ainakin se tyyppikilvessäkin mainittu 10Kg. Aika hauskasti kilvessä on kaksoiseristetyn kuva, vaikka kuoret on peltiä ja pohjassa on sen kokoinen reikä että siitä saa isompikin kaveri useamman sormen sisälle. Maadoituksestakaan ei ole tietoakaan.

Latauspuolelta näyttäisi jotain komponentteja tosiaan puuttuvan mutta starttipuoli tässä enemmän kiinnostaa. Jäätävän 9 kilon muuntajan perässä on kaksi peukalon paksuista diodia ja suora ulostulo. Tästähän voisi siis saada oikeasti jotain tavaraa ulos. No uteliasluonteinen kaveri kun olen niin kokeilin että toimiiko ja kyllä, ledi syttyy ja jännitteet nousee. Tosin luvatusta 12 voltista jäädään, ulostulo heilui 8-9V välillä. Muuntajan käämeistä mitattuna sain 20VAC puolelleen keskiottoon nähden, joten se on ainakin ehjä. Todennäköisesti diodit vuotavat, toinen näytti estosuuntaan mitatessa 10M vähemmän resistanssia kuin toinen. Aikani testattua sain sulakkeenkin roppaamaan, mistä kämppäkaveri kiitteli lämpimästi :D

Lähes puolentoista kilowatin lähtötehot jäävät siis haaveeksi, ellen löydä korvaavia diodeja, mitä kyllä suuresti epäilen. Harmi, vehkeestä olisi saanut kovan virtalähteen mihin tahansa 12V hommaan. Jääköön siis vielä kaapin perukoille odottamaan, jos vaikka sopivat diodit kävelisivät vastaan.

Ai niin, valmistuspaikasta ei ole tietoa mutta ajankohta on 7/91, joten ei puhuta edes kovin vanhasta laitteesta…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>