Lueskelin tässä TP:n laiteblogia ja muistelin, että tuolta nurkista löytyisi tänne sivustolle monenmoista härveliä ihmeteltäväksi. Soittelin itse Technolle, että kiinnostaisiko muutama kuvaamani laite ja siinähän kävi sitten niin, että laiteblogi sai kolmannen raapustajan. Pidemmittä puheitta Aasiaan.
Ihan ensimmäisenä kouraan sattui kunnioitusta herättävä Everexin valmistama Viewpoint VRAM näytönohjain ISA-väylään. Kortti henkii mukavaa 90-luvun alkupuolen nostalgiaa ja joskus uusiinkin laitteisiin kaipaisi enemmän jumppereita ja dippikytkimiä, että hommassa pysyisi edes hieman säätämisen maku. Päivän trendi on toki ymmärrettävästi helppokäyttöisyys, mutta insinööriopiskelija kaipaa aina jotain säädettävää :D
Suurin resoluutio on 1024 x 768 ja kortti on varustettu 1 megatavun RAM-muistilla, 768K ROM-muistilla sekä itse ohjainpiirinä toimii Tseng Labsin valmistama ET4000AX, joka Wikipedian mukaan sai aikoinaan Windowsin teksti-ikkunat vierimään huomattavasti nopeammin ja juohevammin. RAM-muisti on Panasonicin valmistamaa ja se on jaettu kahteen muistipankkiin. Datalehtien perusteella muisti tukee myös Fast Page Modea, eli hakuaikoja on saatu kuristettua pienemmäksi. ROM-muisti on UV-valolla tyhjennettävää CMOS / EPROM tyyppistä ja piirilevylle on niitä on asennettu kolme kappaletta, joista jokainen sisältää 256K muistia. Datalehdet myös näille muisteille löytyivät varsin vaivattomasti.
Piirilevyn toiselta laidalta löytyy erillinen videoliitäntä ja takapaneelin dippikytkimillä voidaan asetella käytettävän näytön tyyppi sekä ROM:n ja RAM:n asetukset sen mukaan, kuin muisteja on kortille asennettu. Jumppereilla voidaan määritellä sekä käytettävän muistin tyyppi, että keskeytysosoite.
Selvästi silmään iskevät myös Toyocomin valmistamat kiteet, joista toinen tikittää 36MHz taajuudella ja toinen 40MHz. Kolmannen kiteen tekstit ovat hieman kuluneet, mutta nähtävästi kyseessä on noin 14,3MHz kide. Pienemmät piirit ovat mm. lähetin-vastaanottopiirejä tiedonsiirtoväylien yhdistämiseen(LS245), multipleksereitä (LS151) ja muita apuja bittivirtojen ohjailuun. Komea peli kaikenkaikkiaan. Korttia säilytetään muuten edelleen antistaattisessa pussissa ;)
Leave a Reply