Logitech Momo vuosihuolto

Ratti ja polkimet ovat pakollinen väline kaikille ajopelien ystäville. Itseltänikin löytyy vuonna nakki ja keppi hankittu käytetty Logitech Momo Racing Force, joka on edelleen hyvin yleinen ja suosittu malli. Ehkäpä syystä että sitä on tehty pitkään, se toimii, kestää ja Force Feedback on toteutettu kunnolla, eikä ratissa ole jousikeskitystä kuten markettimallin rateissa. Momoa on kahta mallia, alkuperäinen punainen (Momo Force) ja uudempi musta (Momo Racing Force), joista voidaan väitellä loputtomiin kumpi on parempi. Punaisessa on aitoa nahkaa ja metalliosia, joskin mustasta löytyy keppivaihde ja sen kiinnitystä pöytään on vahvistettu. Itseltäni löytyy uudempaa mallia oleva, enkä lähde sen kummemmin spekuloimaan vanhan paremmuudesta/huonommuudesta. Sen verran tosin mainitsen, että vanhassa on kuulalaakerointi, joka poistaisi juuri tämän tyyppisen huollon tarpeen.

Joka tapauksessa omassa yksilössäni rupesi olemaan jo sen verran klappia että se alkoi häiritsemään. Sen verran pelitunteja ratti on nähnyt että sen liukupinnat alkoivat olla hieroontuneet ja akselin välistä pakenikin hirvittävä määrä muovipurua pelisessioiden välissä. Kun sitten sain DiRT2:sen pelattua läpi otin ratin huoltoon. Kaikki alkaa kotelon purkamisella, pohjassa olevat ruuvit avaamalla kotelosta irtoaa ensin tuki ja sen jälkeen kansi erillisiksi osiksi. Tästä pääsemmekin sisuskaluihin:

Tässä kuvassa ratti on jo irroitettu (liuku)laakeripesineen, ne ovat kummatkin kahdella ruuvilla kiinni. Pienempi pesä lähtee kokonaan irti mutta isompi jää ratin akselille. Rattiin menevää johtosarjaa irrottaessa saa varoa ettei rusikoi sitä. Seuraavaksi iso ratas irtoaa ratista kahdella ruuvilla. Tämän jälkeen neljä isoa ruuvia koloissaan pitävät akselia ratissa kiinni. Akseli ei käy rattiin ilmeisesti kuin oikein päin, mutta on silti hyvä merkitä esim. tussilla mihin asentoon kaikki osat tulevat.

Vasta tässä vaiheessa karu totuus paljastui. Muovipölyä oli akselilla _todella_ paljon ja se oli ehtinyt syödä uria akseliin. Ilmeisesti akselia ei ole rasvattu mitenkään vaan se on pyörinyt laakeripesässä kuivana alusta asti. Oma käyttöni ei ole mitään kevyttä, joten tähän piti kehittää ratkaisu, siihen palataankin myöhemmin. Joka tapauksessa seuraavaksi irtoavan palikan alla löytyvät vaihdevipujen kiinnitys, joten sitä ei ole pakko purkaa. Itsellänihän on tapana pistää kaikki atomeiksi asti joten purin ratin keskiönkin, saipahan puhdistettua sieltäkin. Kasatessa huomasin että vaihdevipuja pitävän palikan ruuveja kiristämällä vipujen liikerataa saa pienennettyä. Täydellistä, olenkin aina miettinyt miksi vipujen liikeradassa on 3/4 etuvetoa, nyt kytkin naksahtaa heti kun kahvaa vetää. Tässä täytyy tosin varoa ettei kiristä liika, sillä silloin vivut eivät palaudu ja nappi jää pohjaan.

Seuraavaksi putsailin ja kasasin akselin ja huomasin mahdollisen kohdan joka aiheuttaa klappia. Akselissa oli nimittäin päittäin 2mm lovi laakerin päätyyn. Kokeilin tiivistää tuon loven pois laittamalla akselin ja metallisen rajoitinkehän väliin 1.5mm johdonpätkän ja kas, väljyys katosi. Ruuveja kiristämällä laakerin sai mukavan naftiksi. Ongelmia seurasi kun kasasin ratin testiksi, laakeripesän liikuttua ulospäin se ei osunut runkoon enää kohdalleen, vaan jäi kanittamaan ja ratti meni jäykäksi. Rakennetta tutkailtuani tulin siihen tulokseen, että jos akselista hioisi n. 1mm verran materiaalia pois sisemmästä päästä, se tiivistyisi laakerille kunnolla. Tähän minulla ei ollut nyt välineitä, joten päätin että pieni väljyys ei haittaisi. Rasvasin akselin kunnolla (käytin tähän ruiskuvaseliinia) ja kokoaminen hoitui päinvastaisessa järjestyksessä. Väljyys katosi lähes kokonaan kun ruuvit sai tiukalle, ilmeisesti olivat ajan saatossa löystyneet.

Tämän jälkeen siirryin polkimiin. Ne olivatkin täynnä pölyä ja karvoja ja jotain nestettä oli läikkynyt sisälle jossain vaiheessa. Polkimia on aina vaivannut se, että kaasupoljinta liikuttaessa sen signaali värähtelee. Tämän näkee esim Logitechin softasta, vaikka poljinta painaa hitaasti kaasu värähtelee aika tavalla ennen kuin asettuu oikeaan arvoonsa. Googlella löysin hyvän Unkarilaisen sivuston Momon korjauksesta, jossa muuten mainittiin juuri tuo ratin klappi. Sivustoa pitävä kaveri oli fiksannut omansa kuminpaloilla, jotka asettuvat akselin uriin, täytyy harkita mikäli klappi käy häiritsemään. Joka tapauksessa polkimista oli juttua, ja ilmeisesti polkimien akselit myös kuluvat, aiheuttaen potentiometrin vaeltamisen. Tarkastin omani ja niissä oli selviä kulumajälkiä. Sivustolla kehotettiin teippaamaan akselit joten miksipä keksiä pyörää uudestaan. Ainakin polkimista tuli tällä tavalla jämäkät.

Polkimia kasattaessa pitää muuten huomioida tuo pieni kynsi, sen pitää mennä oikein päin jotta mattomekanismi toimii. Muutenkin polkimia ei turhan päiten kannata avata, sillä ne ovat todella ikävät kasata varsinkin yksin.

Kasasin polkimet ja ajoin DXTweak2 -nimisen työkalun, jolla pystyy seuraamaan ratin signaaleja. Kaikki toimi ja kaasu ei ainakaan nyt pomppinut yhtä hervottomasti kuin ennen. Pikainen koeajo DiRT2:sta ja ratti oli kuin uusi. Ei tahmaamista, polkimet vastasivat oikein ja ratti oli hieman hiljaisempikin. Ainahan tuo tosin hieman pitää ääntä rattaistonsa takia. Noh, nyt vanha kunnon Momo kestänee taas muutaman ajopelin verran.

DXTweak2 ja muita työkaluja: http://www.wingmanteam.com/latest_software/gadgets.htm

Lisää kuvia projektista:

2 comments to Logitech Momo vuosihuolto

  • We stumbled over here different page and thought I might check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page for
    a second time.

  • Wow! ?fter all Igot a web site f?om where I be able to in fact take
    valuable ?nformation r?garding myy study ?nd knowledge.

    Feel fre to surf t? my website … Zcash

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>