Säröpedaaliremontti

TS-808 clone


Kyseisen säröpedaalin rakentelusta on jo tovi aikaa, mutta näin jälkeenpäin pientä modailua siihen piti kehitellä. DC-muuntajalta tuleva jännite pompsahteli siihen malliin rajusti, että se kuului vahvistimesta pienenä vinkumisena.

Oskilloskooppitutkimusten jälkeen tuli todettua, että tasajännitteessä oli lisänä noin 1KHz 0,175V(p-p) vaihtosignaali, joka kehittyy hakkuriperiaatteella toimivasta muuntajasta (jonka piti olla hyvä ja reguloitu jne…noh mainospuheet on mainospuheita). Juurikin kyseinen signaali vahvistui ensin kytkennän operaatiovahvistimessa ja piuhan päässä itse kitaravahvistimessa, kun efektin volumen ja tonen asetti isolle. Pedaalin elektroniikka vaatii hyvin vähän virtaa, joten muuntaja ei ilmeisesti tämänkään takia toiminut aivan oikein. Kaikilla muuntajilla on jonkinlainen minimikuorma, jolla jännite saadaan tasattua kunnolla.

Hilpentööriosastolta löytynyt 470uF kondensaattori tasasi signaalin niin, että amplitudiksi jäi noin 40mV (p-p), joka ei vielä vaimentanut vinkumista aivan riittävästi. Tarkempi tutkimus tuotti tulosta ja 1000uF konkka tuli bongattua komponenttiviidakon seasta. Tällä kyseisellä konkalla häiriösignaali tippui 10mV(p-p) tasolle, joka ei enää testissä tuntunut kuuluvan vahvistimesta juuri ollenkaan.

Joten koppaa hieman enemmän auki, kolvi käteen ja uutta konkkaa kaveriksi… Pientä arpomista oli paikan suhteen, kun alussa näytti ettei sopivaa saumaa löydy oikein mistään. Pienen pyörittelyn jälkeen oma paikka löytyi konkalle ja nopea testaus, koppa kiinni ja uusi testi. Vinkuminen poissa ja toimiikin vielä, eli tavoite suurinpiirtein saavutettu.

Jotain ideointia pitäisi vielä kehitellä viheltävälle häiriöäänelle, joka ilmenee kuuluu, kun tonen kääntää aivan ääriasentoon. Ylikuulumista, kiertoa?..ööm, ens kerralla sitten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>