Seagate 7200.11 LBA / BSY

Kämppäkaverilla sattui huono mäihä, oli ostanut aikoinaan viallisen Seagaten 7200.11-sarjan levyn ja sehän meni jumiin. Kyseessä oli Seagaten mukaan ns. Busy-error, jolloin levy juttuu Busy-tilaan ja BIOS ei tunnista sitä. Tällöin (yllätys yllätys) levyä ei voi lukea tai kirjoittaa. Seagate julkaisi uuden firmwaren, jolla vika korjataan, mutta sepä ei auta niitä, joilla levy on jo jumissa. Tähänkin löytyi onneksi ratkaisu, muttei mikään turhan helppo.

Hommaan löytyi kuitenkin ohjeet ja jos muut siinä onnistuivat niin kyllähän mekin. Oikeanlainen RS232-TTL-adapteri maksoi 5$ eli noin 7,50€ ja tuli vieläpä ilman postikuluja Kiinasta asti. Yllämainitun sivuston ohjeet ovat aika moniselkoiset, jouduimme hieman arpomaan välillä. Mielenkiintoiseksi homman teki myös se, että kun kummankaan pöytäkoneessa ei ole sarjaporttia hyödynsimme projektiserveriä sekä työkoneena että työpöytänä. Ohessa kuva:

Jep, näyttää juuri siltä että pienikin virheliike ja koko homma on tuomittu. Kaiken lisäksi tehtävä vaati kiintolevyn moottorin irrottamista piirilevyltä ja sen kytkemistä lennosta takaisin. Tehtävästä kunnialla suoriutuneilla on loistava tulevaisuus pommiryhmässä ydinkärkien purkuyksikössä.

No joka tapauksessa Puttylla otetaan sarjayhteys kiintolevyyn ja formatoidaan levy. Moottorihan ei siis ole kiinni, joten formatointi sinänsä ei tuhoa mitään. Sen jälkeen (irrallinen) moottori ajetaan alas, moottorin johto kiinnitetään ja moottori ajetaan ylös. Tämän jälkeen tyhjennetään SMART-tiedot ja luodaan uusi osio, jonka jälkeen levyn sisältämät tiedot ovat luettavissa.

Näin siis teoriassa, meillä kesti hetkinen saada TX ja RX-piuhat oikein päin. Kaikki komennot tuli tarkistettua extratarkasti useampaan kertaan, mutta lopputuloksen oli kuitenkin ehjä levy, jonka BIOS tunnisti ja jonka sisällöstä 100% saatiin luettua. Voittajafiilis!

Loppuun tietty ajettiin Seagaten FW-päivitys, jottei ongelma toistuisi.

2 comments to Seagate 7200.11 LBA / BSY

  • Mikez

    Tämä oli kyllä aika HC-korjaus, mutta tulipa pelastettua kaikki koulutyöt, tiedostot, erittäin tärkeät pelien tallennustiedostot sun muut.

    "Tehtävästä kunnialla suoriutuneilla on loistava tulevaisuus pommiryhmässä ydinkärkien purkuyksikössä." Pitäisikö lähteä kokeilemaan :D

    t. kämppis

  • erinomaisia ??sekä vaikuttava blogipalvelun. Olen todella haluavat kiittää, sillä tarjoaa meille
    parempaa tietoa.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>