Kun liikennevalojen koodi oli valmista, piti valot vielä koota siistiksi kokonaisuudeksi. Piirilevylle juotettiin sopivan mittaiset johdot ja lamppujen liitoksissa oli valmiiksi abikoliittimet. Piirilevyn kiinnitystä mietittiin hetki mutta lopulta päädyttiin niinkin erikoiseen ratkaisuun, kuin nippuside. Nappi löytyi pienen hakemisen jälkeen paikallisesta varastomyymälästä, tosin se on ehkä turhankin järeä ja isokokoinen. Nappi kiinnitettiin päätyyn tekemällä spraypullon korkkiin sopiva reikä, korkki on juuri nafti ja pysyy valojen kiinnikkeen sisäpinnassa ilman liimaa tai ruuveja. 230V liitäntöihin käytettiin riviliitintä (sokeripalaa), jolle on kiinnityspaikka valojen sisällä, verkkojohto ryöstettiin jostain vanhasta projektista.
Valojen ollessa melkein kasassa tehtiin vielä viimeinen testaus. Polttimoiksi ruuvattiin 40W hehkulamput ja virta kytkettiin päälle. Tässä vaiheessa huomattiin pieni puute koodissa. Alkutilanne on nimittäin se, että kumpikaan valo ei pala, ennenkuin nappia on painettu kerran. Tämä on huono juttu, sillä ei voida tietää onko virta päällä vai ei. Joka tapauksessa heti nappia painettaessa laitos heräsi henkiin. Ohessa YouTube-video toiminnasta:
Kuten videolta huomataan, toiminta on melko epävarmaa. Alkuun luulin että tämä johtuu napista, että se jää värähtelemään, mutta toiminta on sama vaikka nappia pitää pohjassa tai kontaktin oikosulkee. Myöhempi tutkimus paljasti että epävarma toiminta johtuu PIC-piirin “kyykkäämisestä” (brown-out), kun 230V puolelta tuleva piikki häiritsee sen käyttöjännitettä. Huomasin myös, että ilman lamppuja toiminta oli varmempaa ja häiriötilanteita tuli vähemmän. Jos lampun ruuvasi irti “vauhdista” sen palaessa, saattoi tämä triggeröidä häiriön. Tässä vaiheessa iltaa ei lähdetty kuitenkaan enää tutkimaan ratkaisua ongelmaan joten täydellinen toiminnallisuus saa odottaa vielä hetken.
Ensi kerralla: Viimeisessä osassa fiksaamme tämän ongelman ja mietimme jatkokehittelyä.
Leave a Reply