Lyijyakun jännitetasot (PDF)

Näin kirpeillä pakkaskeleillä (Täälläpäin luvattu jopa 30 astetta) on hyvä tutkailla kylmällä ja pimeällä parkkipaikalla auton akun kuntoa. Lopulta toin mötikän sisälle sulamaan ja latautumaan ja huomasinkin että nestepinta oli vajaa, juuri ja juuri kennot peittyivät nesteellä kun pitäisi olla 1-2 senttiä. Vanhasta romusta kun on kyse niin lisäsin ihan hanavettä, josko tuo auttaisi siihen asti että vaihtaa uuden. Auton akuissahan tulisi käyttää aina ionivapaata akkuvettä, eikä esim. keitettyä hanavettä. Ainakin CTEKin ylläpitolaturi latasi akun täyteen ja ilmeisesti akku alkoi pitää varausta, tarkkaillaanpa tilannetta.

Tulipa sitten ideaa lähteä tutkimaan ihan isommalti lyijyakun sielunelämää ja tutkailin eri lähteistä tietoa akusta varsinkin jännitteen suhteen. Paljon oli mutua mutta myös yhteneväistä faktaa. Koostin tietojen perusteella taulukon lyijyakun jännitteestä, ladattavissa tästä PDF:nä. Tämä on hyvä tulostaa vaikkapa pajan seinälle muistin virkistykseksi.

EDIT: Lisäilinpä toisen sivun missä on vähän yleistä tietoa käsittelystä, pakkaskestosta, lataamisesta ja akkuvedestä. Peruskauraa monelle mutta netti on pullollaan yksityiskohtaista tietoutta, joten pyrin tähän keräämään pääkohtia, jolloin dokkari on helppo tulostella vaikka autotallin seinälle.

Lähteet:

http://www.leksanet.com/indexh_tiedostot/tietoma/kirjoittieto/akkulaturi.htm

http://koti.mbnet.fi/artoni/Muut/Ajoneuvot/Akku%20Tietoa.html

http://jgdarden.com/batteryfaq

Elfan Ison kirjan datasivut.

Wikipedia & Googlella löydetyt erinäiset mutupohjaiset keskustelut.

1 comment to Lyijyakun jännitetasot (PDF)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>