Valoa pimeyteen

Näin Joulun kunniaksi valaistaanpa hieman tätä pimeää talven aikaa. Tai ainakin voidaan mittailla valoisuuksia. Kaapin siivouksesta löytyi jälleen mitä mielenkiintoisin laite. Kyseessä on luksimittari.

Wikipedia kertoo luksista seuraavaa: Luksi (tunnus lx) on SI-järjestelmän mukainen yksikkö valaistusvoimakkuudelle. Kappale on luksin valaistuksessa, jos sille lankeaa neliömetrin pinta-alalle luumenin valovirta: 1 lx = 1 lm / m2

Tällä pikkuisella värkillä voidaan siis mitata valon voimakkuutta tietyissä paikoissa. Muistaakseni löysin tämän vanhalta koululta jostain romulaatikosta, asteikon lasi oli painunut sisään ja siinä luki tussilla “rikki”. No, minä en uskonut vaan vein tämän kotia, jossa selvisi, että tuosta valokennosta oli vain johto irti. Puhdistin lasin ja laitoin sen paikoilleen ja muutenkin fiksailin sitä. Lasi on muuten ihan oikeasti lasia, eikä muovia, kotelokin on oikein jämäkkää bakeliittia ja koko hökötys painaa lähes puoli kiloa.

Valmistajaa en tiedä, mittarissa lukee vain “Lux 20 astetta C, mit Augenfilter”, joten saksalaista tekoa se on kai. Augenfilter tarkoittaa kirjaimellisesti “silmäsuodatinta”, joka todennäköisesti valokennosta puuttuu. Vasemmassa alakulmassa oleva nappia vaihtaa asteikkoa 300 ja 3000 luksin välillä ja sitä kiertämällä se jää pohjaan. Keskellä mittarin alaosassa on nollansäätöruuvi. Mikä erikoisinta, vehje tuntuu toimivan ilman minkään sortin virtalähdettä, kun purin sen sisältä ei löytynyt mitään pattereita. Ilmeisesti tuo valokennon teho riittää hyvin mittarin neulan liikuttamiseen.

Valokennon pinnoitus on paikoitellen kärsinyt, joten olisi hauska tietää kuinka paljon tuo heittää verrattuna uuteen kalibroituun mittariin.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>