Kirurgin pöydällä: Logitech MX1000

Tässä joulun alla on ollut vähän kiirettä koulun suhteen, mutta ruotsin kokeen loppuvastuksesta päästyäni olen ehtinyt jopa rassailla jotain. Nimittäin tuo oma hiiri, rakas Logitech MX1000 joka aikoinaan oli top-of-the-line-malli, tarvitsi hieman huoltoa. Vasemman puoleinen nappula nimittäin alkoi elää omaa elämäänsä tehden satunnaisia tuplaklikkauksia ym. No, oireiluun löytyi simppeli vika, mikrokytkin on kulunut. Korvikkeeksi ei käy ihan mikä tahansa nappula, vaan Omronin D2F-sarjaa oleva pieni kytkin. Vanhan tarkka malli oli D2FC-F-7N, mutta korvasin ne ihan D2F-perusmallilla, hintaa muutamia euroja per kytkin. Kytkimiä saa ihan vaikka Elfalta, itse kävin tilaamassa paikallisen elektroniikkaliikkeen kautta. Korjattuani kaverinkin hiiren katsoin aiheellisiksi ottaa muutamia kuvia ja dokumentoida prosessin.

Hiiri aukeaa kuvassa näkyvillä ruuveilla ilman väkivaltaa, kuorta on tosin raotettava hieman ulospäin nuolen osoittamaan suuntaan. Varovaisuus on kuitenkin tarpeen etteivät seuraavassa kuvassa näkyvät johdot katkea. Ne irtoavat liittimistään ihan vetämällä.

Rullamekanismi poistetaan yhtenä elementtinä irrottamalla ruuvi ja nostamalla rullamekanismi hieman vinottain pois.

Kuvassa oikeassa reunassa on ympyröity latausnastoihin menevät juotokset, jotka täytyy juottaa irti. Sen jälkeen löysätään (Huom! ei irroiteta) nuolilla osoitetut ruuvit ja painetaan hiiren etuosassa olevaa muoviklipsiä eteenpäin, jotta piirilevyn voi irrottaa

Seuraavaksi päästään itse asiaan. Piirilevy on kaksikerroksinen ja mikrokytkimet ovat ylemmässä levyssä kiinni. Levyjä ei kannata lähteä irrottamaan toisistaan, vaan kytkimet on juotettava irti varovasti levyjen välisestä raosta. Pieni kolvinkärki auttaa asiaa.

Tämän jälkeen tietysti juotetaan uudet kytkimet tilalle ja kokoaminen käänteisessä järjestyksessä. Piirilevyä paikalleen asetettaessa on muistettava katsoa, että pohjassa olevat virta- ja resetnappulat tulevat oikealle kohdalle. Rullamekanismin paikalleen laittaminen on myöskin mielenkiintoista, se täytyy asettaa hieman vinosti ensin etuosastaan ja sitten laskea takaosa paikalleen. Vielä kun muistaa kytkeä johdot (varovasti sen lattakaapelin kanssa) ennen kokoamista niin hiiri toimii taas kuin unelma. Omassa huomasin tosin pientä jäykkyyttä napeissa mutta päivän käytön jälkeen nappulat tuntuivat taas ihan normaaleilta.

Hyvinkin triviaali muutaman minuutin homma siis, mutta säästää paljon rahaa ja hermoja. Huom! En ota tietenkään mitään vastuuta jos nyt joku onnistuu kädettämään ja särkemään hiirensä ohjeita seuratessa.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>