NEC 750c

Kaikilla muilla on koulussa miniläppäri niin määki haluun! Joten sainpas tämmöisen hienon Nec 750C:n. Wikipedia osaa kertoa, että tämä malli esiteltiin ’98, siinä oli ensimmäisenä MobilePro-sarjassa 256 värin kosketusnäyttö ja se on harvinaisin malli koko sarjassa. Nam. Sisällä pyörii MIPS R4000 80MHz ja 16M jaettavaa RAM-muistia, patterivarmennettuna. Käyttiksenä on Win CE 2.0, josta koitui pieniä ongelmia, niistä lisää myöhemmin. Mukaan ei tullut mitään, jopa alkuperäinen stylus oli onnistuttu hävittämään, joten jouduin ajamaan purkkia testipenkissä suoraan virtalähteestä, tarkoitus oli keksiä jonkinlainen korvaava akkupakettikin.

No vehjehän tietysti toimi, joskin näytön saranat olivat löysällä, ne tosin sai kiristettyä helposti. Koska Necistä löytyi PCMCIA-väylä, sain heti perverssin idean laittaa siihen WLAN-kortin kiinni ja selailla nettiä tällä. Ei ole muilla EEE:ssä ja NC10:ssä kosketusnäyttöä :P

Ongelmat saivat alkunsa tuosta Win CE 2.0:sta, jossa ei ole TCP/IP-stackia vakiona. Tähän löytyi HPCFactorista CE 2.0 SP1 ja Network Service Pack, joilla saadaan tuki TCP/IP:lle ja Ethernet-yhteensopivuus. Tästä pääsemmekin seuraavaan ongelmaan; mukana kun ei tullut sarjakaapelia jolla Necin olisi saanut paritettua ActiveSyncin kanssa. Aluksi aioin juottaa DB9-headerin laitteen emolevylle, mutta se osoittautui vaikeaksi ja onneksi keksin miten CAB-päivityksiä pystyi ajamaan suoraan CF-kortilta. SP1 ja NSP asentuivat kiltisti ja sain asetettua laitteeseen jopa IP:n.

Seuraava ongelma tuli WLAN-kortin yhteensopivuuksista. HPCFactorin Hardware Compatibility List kertoi, että ainoat kortit joille on edes jotain tukea CE 2.0:n kanssa, ovat Ciscon Aironet tai Lucent OriNOCO. Sattumalta löysin kuitenkin Huuto.netistä OriNOCO:n Silverin, joka on pitänyt hommata muutenkin, onhan siinä sentään valmiiksi liitin ulkoiselle antennille. Silveriin löytyi ajuri pitkällisen etsinnän jälkeen, mutta kone ei suostunut yhdistämään WLANiin. Sitten näkyi valoa tunnelissa, kun vanha IE latasi yhden sivun kokonaan(!) mutta tämän jälkeen yhteys kuoli lopullisesti. Pari päivää vikaa tutkittuani tulin siihen tulokseen, että CE 2.0:ssa vain ei ole tarpeeksi tukea WLANille, ilmeisesti kortti yhdistää AP:hen silloin kun siltä tuntuu, koska mitään WLAN-listaakaan ei saa näkyviin. Harvoin annan periksi, mutta tällä kertaa tämä projekti oli selkeästi kuopattu, päivitys CE 2.11:seen olisi mahdotonta koska ROMissa ei riitä tila ja mitään Linuxia tähän purkkiin en halunnut. No, jäipähän jokin käsitys CE:n sielunelämästä ja hommasinpahan viimein Lucentin Silverin.

MobilePro 750c on epäilemättä hienoin pikkumikro, joka tähän mennessä on tullut vastaan. Nyt vain pitäisi löytää jostain sen isoveli 900c, jossa onkin sitten jo Flash-muisti ja Windows .NET 4.2, sillä pääsee jo pitkälle.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>