Nokia 9300i Sielunelämää

Sain kaveriltani Nokian 9300i:n, jossa oli vikaa: Ei käynnisty, juuttuu Nokia-logoon ja näyttön tulee epämääräisiä viivoja. Pitkän “seisonnan” jälkeen akku irti saattaa käynnistyä. No, en luvannut mitään, tosin ei kaveri koko puhelinta oikeastaan kaivannutkaan takaisin. Täydellinen tilaisuus tutkia kommarin sielunelämää, itselläni on samanlainen enkä ole sitä vielä hennonut purkaa.


Purkuvaihe on suhteellisen helppo. Sisänäppäimistö lähtee nostamalla ja sen alla on kahdeksan torx-ruuvia (T6 taitaa olla) joilla koko takakansi irtoaa. Takakannen alta paljastuukin varsinainen puhelimen ydin, eli pääpiirilevy. Levy on rungossa kiinni yhdellä torxilla ja lisäksi pitää irrottaa antennijohto sekä kaksi flex-kaapelia. Varsinaista vikaa lähdin heti hakemaan tästä levystä koska muualla puhelimessa ei varsinaista “älyä” ole, etukannen alla on vain näppäimistön ja sisänäytön kiinnitys sekä virtanappulan piirejä.

Silmämääräinen tarkastelu tuotti jo tuloksia. Piirillä on ikäänkuin nappiparisto, joka oli hapettuneen oloinen. Aikani netitä kaiveltuani löysin täydellisen Service Manualin (9300i RA-8), jonka osasijoittelukuva kertoi tämän olevan G2400, 15uAh:n superkondensaattori. Tällä tyypillä en suurempia löytänyt, mutta Googlettelun tuloksena sain konkan speksit selville, se on 0.07F 3.3V 414-koteloon pakattu, tyyppi XH414H. Käyttötarkoitukseksi mainittiin vain RTDSC, jolla tässä tarkoitetaan ilmeisesti reaaliaikakellon muistinvarmennusta.

Konkkaa aikani puhdisteltua ja rassattua (herättelin sitä vähän syöttämällä 3.3V ja oikosuljin navat välillä jotta purkui) sain kommun jopa buuttaamaan kerran, jonka jälkeen se kyllä pysyi yllättävän hyvin päällä. Jos akun otti irti ja kokeili uudestaan, pääsin helposti takaisin alkutilaan eli buuttaus keskeytyi ja näyttö jumitti. Oireilu sopii kuvaan, joten päätin vaihtaa ko. konkan. Sepä ei niin helppoa ollutkaan, suomen liikkeistä mikään tuttu toimittaja ei tätä tunnistanut. Farnellilta nappi olisi löytynyt, hintaa 2,40€ mutta toimituskulut USAn varastosta suolaiset 30€. Ulkomailta osaa kyllä löytyi esimerkiksi Kreikasta tai Englannin maalta, mutta kulut yhtä suuret, Digi-keystäkin löytyi, mutta sieltäkin tilattuna hintaa olisi nopeasti  tullut 20$. Ei tietenkään paha rasti aikanaan yli 500€ maksaneeseen puhelimeen.

Puhelin lojui laatikossa jonkin aikaa kunnes tulin siihen tulokseen ettei ko. konkkaa saa mistään kovin fiksusti hankittua, joten jätin sen varaosiksi. Näyttö, näppäimistö jne. kun ovat täysin ehjät ja käyvät omaan puhelimeeni.

1 comment to Nokia 9300i Sielunelämää

  • Harri Rantala

    Terve,
    minulla olisi samanlainen 9300 i laatikossani kahtena kappaleena. Laite on toiminut hyvin siihen asti,kunnes pudotin sen lattialle. Itse en ymmärrä puhelimista mitään, mutta ymmärtäisin, että minun puhelimeni tarvitsisi ehjät ulkokuoret saranoineen sekä jonkun joka osaa liittää palaset paikoilleen. Kysynkin, että myisitkö varaosakoneestasi ulkokuoret? Entä osaisitko saattaa palat kohdalleen :)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>